Text

"Skrapnos"

Denna lilla låda innehåller miniatyrer av verktyg och vapen. Det är ett spel som när det gäller reglerna liknar "Plockipinn". Namnet kommer sig av att den som förlorar blir skrapad på näsan med en liten metallkrok!

Det speciella är att lådan tillsammans med andra träleksaker, möbler och annat hantverk såldes på de olika fängelserna och var följdaktningen tillverkade av de interna. Tanken var fångarna när de släpptes fria då hade ett litet startkapital i det förhoppningsvis hederliga livet. När Johan Filip  Nordlund släpptes fri i april 1900 hade han 94 kronor, som i dagens penningvärde är ca 5 407. Dock ansåg Nordlund att detta var för lite pengar och månaden efter begick han Sveriges första massmord ombord på ångfartyget Prins Carl. Bytet blev 845 kronor (48.000:-) men Nordlund blev ett huvud kortare i december samma år!

"Skrapnosspelet" inhandlades av min morfar civilingenjör Carl Gustaf Rydberg och är tillverkat av någon av fångarna vid Långholmens centralfängelse år 1900.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Massmordet ombord på Prins Carl

Massmordet ombord på Prins Carl

Porträtt av Johan Filip Nordlund 1900

Porträtt av Johan Filip Nordlund 1900

Tema

Här hittar du några av de leksaker som barn i alla åldrar lekt med i Stockholm. Vill du hitta fler? Använd sökrutan överst på sidan.