Den här filmen visades som lucka 24 i Stadsmuseets lucköppning 2011. En av Stockholms största arkeologiska utgrävningar har skett under året utanför Riddarholmen. Ett av många spännande fynd var en snusdosa. Vår arkeolog berättar varför den är så speciell.
Transkribering
Hej! Mitt namn är John Wändesjö och jag jobbar som arkeolog på Stockholms stadsmuseum. Tillsammans med arkeologer från Sjöhistoriska (museet) har vi genomfört en av de största utgrävningarna som har gjorts i Stockholm. Det var i samband med bygget av Citybanan och i ett område vid den södra delen av Riddarholmskajen som vi stötte på flera hundra föremål som kan berätta om den tiden då ångbåtarna trafikerade den här delen av Mälaren. Ett mycket speciellt föremål är den här snusdosan i mässing. Den har sin ägares namn ingraverat. Snusdosan har två fack, i övre delen så var det snus och i undre delen fans det en spegel och en liten kam. Det är ganska ovanligt att man kommer ett föremål så här nära sin ägare. Det är mycket möjligt att Per Persson öppnade snusdosan och skulle ta en snus när båten angjorde hamn. Möjligen så tappade han den då båten stötte emot kajen.
Det återfunna snusdosan
Om du använder filmen som källa ska du alltid ange vem eller vilka som gjort filmen och filmens utgivare samt var originalfilmen finns. Ange också att filmen är hämtad från Stockholmskällan, samt datum för hämtning. Ex: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=28835 Hämtad 2020-02-09
Upphov
-
Skapad
24 december 2011
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stockholms stadsmuseum
-
Alla filmer i Stockholmskällan får ses och visas fritt i icke-kommersiella sammanhang. För annan typ av användning kontakta alltid det museum, arkiv eller bibliotek där originalfilmen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsmuseum
CC-BY-NC
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman