http://www.youtube.com/watch?v=W0mFR2kZr_s
Film & rörlig bild

I stadens konstsamling

Den här filmen visades som lucka 19 i Stockholms stadsmuseums lucköppning 2011. I stadens konstsamling står tusentals målningar och väntar på att få smycka stadens väggar - Monika Wallin, konstantikvarie, visar här en av sina favoriter.

Transkribering

Hej! Jag heter Monika Wallin, jag arbetar som konstantikvarie vid samlingsenheten. Vi befinner oss nu i det magasin där vi förvarar konstverk ur Stockholms stads konstsamling. De är på väg ut till olika verksamhetslokaler. Det kan till exempel vara skolor, förvaltningar eller servicehus. Det är en fantastisk konstsamling, den är stor och den har byggts upp under med än 100 år och den är verkligen mångskiftande.

Här har jag ett exempel. Det är en oljemålning av Sverker Broström med den lite kryptiska titeln Gidget T. Den köptes in på Stockholmssalongen 1969. Sverker var en mycket egensinnig underfundig solitär i konstlivet. Hans målningar är ofta lekfulla, det ser vi ju här och lite humoristiska med dragning åt det bisarra, men ofta med en mycket allvarlig underton. Han tränger sig in i sitt undermedvetna och där med också i mitt. Jag träder gärna in i den här bilden och fortsätter fundera.