http://www.youtube.com/watch?v=VP8ZVumC6LU
Film & rörlig bild

Regeringsgatan innan rivningarna

Den här filmen visades som lucka 4 Stadsmuseets lucköppning 2011. Göran Fredriksson har arbetat som fotograf på stadsmuseet sedan 1966. Hör hans egen berättelse om sina foton från Regeringsgatan innan rivningarna.

Transkribering
Nu står vi på utställningen Regeringsgatan. Jag heter Göran Fredriksson och är fotograf på Stadsmuseet. Dessa bilder som vi ser här är ifrån Oscar Bergs konditori, som var ett av Sveriges vackraste och finaste konditorier. Bilderna tog jag i juni 1966. Snart skulle allting rivas. Inredningen var gjord av valnöt och längs överdelen på väggarna löpte Olle Hjortsbergs vackra Majolikafris. Regeringsgatan, från Jakobsgatan till Hamngatan skulle rivas. Allt skulle rivas och det revs. Regeringsgatan och dess byggnader från 1600- och 1700-talet försvann med rivningarna. Några av de miljöer som försvann kan du nu se på en utställning på Stadsmuseet. (Utställningen står till 11 mars 2012).

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Fika
Tema

Fika

Här hittar du lite av allt fika som historien har lämnat kvar till oss. Vill du hitta ännu fler? Använd sökrutan överst på sidan.