http://www.youtube.com/watch?v=qFWd_KBg31g
Film & rörlig bild

Tunneln under Slussen

Den här filmen visades som lucka 3 Stadsmuseets lucköppning 2011. Under Stadsmuseet finns en gammal järnvägstunnel. Få vet om den och ännu färre har sett den. Robin Olsson som är säkerhetsansvarig berättar varför.

Transkribering
Jag heter Robin och är säkerhetschef. På den här platsen där vi står nu i en tunnel under Slussen är det många som vill komma in och titta, eftersom det är en spännande miljö och man vill använda den till olika saker. Tyvärr måste jag då säga nej och nej och nej. För här går gasledningar och här finns inga utrymningsvägar. Därför vill jag visa den på det här sättet. Om ni tittar bakom mig här är det ut mot Mälaren och andra hållet mot Södra station.

(Bild 1) Det här var ungefär 1918, då såg det ut såhär med järnvägen som gick här (framför museet) och entren till Stadsmuseet så och här fanns det en massa företag.
(Bild 2) Några årtionden senare var det en väg här (framför museet) och en spårvagn som vände framför vägen.
(Bild 3) Ytterligare några år senare påbörjades överbyggnaden av den här tunneln. Här går järnvägen, som brukar dundra förbi här uppe ovanför, och perrongerna är öppna (till vänster). Här är sjömanshemmet (överst i mitten) och Stadsmuseet ligger där (till höger). Ungefär här står vi nu (nederst i mitten).

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Den glömda tunneln / Bo Wingren

Den glömda tunneln / Bo Wingren