Den här filmen visades som lucka 3 Stadsmuseets lucköppning 2011. Under Stadsmuseet finns en gammal järnvägstunnel. Få vet om den och ännu färre har sett den. Robin Olsson som är säkerhetsansvarig berättar varför.
Transkribering
Jag heter Robin och är säkerhetschef. På den här platsen där vi står nu i en tunnel under Slussen är det många som vill komma in och titta, eftersom det är en spännande miljö och man vill använda den till olika saker. Tyvärr måste jag då säga nej och nej och nej. För här går gasledningar och här finns inga utrymningsvägar. Därför vill jag visa den på det här sättet. Om ni tittar bakom mig här är det ut mot Mälaren och andra hållet mot Södra station.
(Bild 1) Det här var ungefär 1918, då såg det ut såhär med järnvägen som gick här (framför museet) och entren till Stadsmuseet så och här fanns det en massa företag.
(Bild 2) Några årtionden senare var det en väg här (framför museet) och en spårvagn som vände framför vägen.
(Bild 3) Ytterligare några år senare påbörjades överbyggnaden av den här tunneln. Här går järnvägen, som brukar dundra förbi här uppe ovanför, och perrongerna är öppna (till vänster). Här är sjömanshemmet (överst i mitten) och Stadsmuseet ligger där (till höger). Ungefär här står vi nu (nederst i mitten).
Tunneln under Slussen
Om du använder filmen som källa ska du alltid ange vem eller vilka som gjort filmen och filmens utgivare samt var originalfilmen finns. Ange också att filmen är hämtad från Stockholmskällan, samt datum för hämtning. Ex: http://www.stockholmskallan.se/Soksida/Post/?nid=28835 Hämtad 2020-02-09
Upphov
-
Skapad
3 december 2011
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stockholms stadsmuseum
-
Alla filmer i Stockholmskällan får ses och visas fritt i icke-kommersiella sammanhang. För annan typ av användning kontakta alltid det museum, arkiv eller bibliotek där originalfilmen finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsmuseum
CC-BY-NC
Du får använda materialet fritt i undervisning och andra icke-kommersiella sammanhang om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). För annan användning kontakta det museum, bibliotek eller arkiv som har originalet i sina samlingar. Mer om Creative Commons licenser