Bildskämtet exemplifierar en förmodligen vanlig syn på judar i 1800-talets Stockholm, ett synsätt som vi idag hade kallat antisemitiskt. Här är det underförstått att juden – med sin som vanligt i den här tidens illustrationer stora krokiga näsa – är en girig person. Geschäft betyder ungefär ”skumma affärer”.
Söndags-Nisse var en tidning som kom ut mellan 1862 och 1924. Tidningens motto var ”Alla sätt äro bra – utom de tråkiga.”, ett citat av den franske 1700-talsfilosofen Voltaire.
I tidningen förekom skämtteckningar med tillhörande text, ungefär som i 1900-talets tecknade serier. I Söndags-Nisse var det oftast bara en bild i skämtet. Några exempel på Söndags-Nisses bildskämt finns i Stockholmskällan. Vill du se hur ett helt nummer av Söndags-Nisse kunde se ut vid den här tiden kan du använda länken nedan.
I tidningen fanns även humoristiska kåserier, notiser och krönikor som kommenterade de dagsaktuella händelserna. Söndags-Nisse drev inte bara med kung och regering utan även med kvinnor och män ur alla samhällsklasser. I vissa fall var det särskilda folkgrupper som man skämtade om på ett ofta nedsättande sätt.
1878 hade Söndags-Nisse sitt kontor på Västerlånggatan 60.
Bilden är tagen ur ett privatägt exemplar av Söndags-Nisse, men tidningen finns i Kungliga Bibliotekets samlingar.
Om du vill använda konstverket som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange konstnär och år. Du ska också alltid ange var originalkonstverket finns. Om du använder beskrivningen av konstverket som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4717 Hämtad 2023-06-12.
Konstnär
Meijer, Mauritz, Hodell, Frans (1840-1890), Thelin, Bertram
Skapad
8 september 1878
Utgiven av
Som förläggare står Wahlbom, Gustaf (1824-1876), trots att han var död. Hans änka Wahlbom, Hilda drev tidningen i sin döde makes namn.
Objekt-ID
Utbildningsförvaltningen
-
Om du har frågor om konstverket ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har originalet. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.