Maskinskrivet förundersökningsdokument
Ur förundersökningsprotokollet 1919. Stockholms stadsarkiv

Siri Thunström begick ekonomiska brott

På bilden ser du en detalj från en förundersökning från år 1919. Under sommaren 1919 upptäcktes det att den då 47-åriga ”börsdrottningen” Siri Thunström hade genomfört bankbedrägerier och köpt aktier för lånade pengar. Vid avslöjandet saknas en summa motsvarande 30 miljoner kronor.

Siri föds 1872 i Norrköping. Hennes pappa är egenföretagare och hon arbetar själv på bank. På så vis får hon tidigt en inblick i hur finansvärlden och aktiespekulationer fungerar.

Under 1910-talet stiger aktiekurserna skyhögt och Siri börjar handla med aktier. Snabbt bygger hon upp ett kapital. 1917 flyttar hon till Stockholm för att göra affärer på heltid. Hon hyr en lyxsvit på Grand hotell. Med en egen direkttelefon till börshuset och aktieaffärer för tiotusentals kronor om dagen gör hon sig legendarisk. Den folkskygga och neurotiska börsdrottningen lever ett isolerat liv i lyx.

1918 faller aktiekurserna, Siri Thunström förlorar pengar snabbt. För att kunna betala för sitt lyxliv lånar hon pengar på kredit. Med hjälp av de lånade pengarna, noggranna beräkningar och en bankkurir flyttar hon pengar mellan banker. Till slut överstiger kreditlånen den faktiska summan som hon kan betala tillbaka. Krediten dras in och hon blir avslöjad. Det saknas 3,7 miljoner kronor, ett värde på ungefär 30 miljoner kronor idag.

Efter en långdragen rättegångsprocess blir Siri dömd till straffarbete för bedrägeri. Hon hamnar på mentalsjukhuset Konradsberg istället eftersom läkare anser att hon är mentalt instabil. 1922 blir Siri Thunström fri och lever sedan ett tillbakadraget liv med sin mor på Östermalm utan aktieaffärer. Hon avlider 1948. Hon är då 76 år gammal.

Fakta: Ekonomisk brottslighet

  • Ekonomisk brottslighet, också kallat ekobrott, är ett samlingsord som innehåller många typer av brott. De två vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott
  • Ekonomisk brottslighet har ökat under de senaste 20 åren. Under 2014 anmäldes omkring 156 000 bedrägeribrott samt 8 700 bidragsbrott.
  • De flesta som begår ekobrott är män och brotten begås oftast inom en näringsverksamhet. Anledningen till att männen är överrepresenterade i statistiken är att de oftast är de har en ledande position inom verksamheterna och är på så sätt också ansvariga för brotten. Läs mer om ekonomisk brottlighet och statistik på Brå (Brottsförebyggande rådet).

Uppdaterad