Bild på Dramatens framsida från  1907. Några mörkklädda människor  står nedanför trappstegen upp till entrén.
Dramaten sedd från Nybroplan 1907. Fotograf: okänd, Stadsmuseet i Stockholm.

Dramaten

Dramaten är Sveriges nationalscen och heter egentligen Kungliga Dramatiska Teatern. Där har det spelats teater sedan slutet av 1700-talet. Platsen har dock ändrats flera gånger genom åren.

Gustav III grundade Dramaten 1788

1788 var Gustav III kung av Sverige. Han var mycket kulturintresserad och kallades ibland för ”Teaterkungen”. Han grundade flera institutioner som är välkända än idag, som Svenska Akademien och Kungliga Operan. Dramaten grundades för att kungen ville ha en svensk nationalscen med teater på svenska, något som inte fanns då. Teater i Sverige spelades nämligen på franska. På 1700-talet var den franska kulturen och språket på modet i Europa och hade ett stort inflytande på svenskt kulturliv. Gustav III skrev till exempel en pjäs på franska redan som tioåring.

Från Bollhuset till Makalös

De första åren låg Dramaten i Gamla stan i Stockholm, i det så kallade Stora Bollhuset från 1627. Huset användes ursprungligen för bollspel, därav namnet. Men det var i dåligt skick och 1793 flyttades teatern i stället till Kungsträdgården, in i det stora 1600-talspalats som i folkmun kallades Makalös. Där blev den kvar till 1825. En novemberkväll det året, under en föreställning, började det brinna i en verkstad i palatsets källare. Det slutade med att Makalös brann ned till grunden.

Dramaten delade hus med Operan

Efter branden flyttade Dramaten in i Kungliga Operans lokaler vid Gustav Adolfs torg. Lokalen hade inte den bästa akustiken för talteater, men Dramaten hade ändå all sin verksamhet där fram till 1863. Delar av verksamheten flyttades då till Mindre teatern vid Kungsträdgården, samtidigt som man fortsatte att spela vissa pjäser på operan.

Nytt hus och fler scener

Slutet av 1800-talet var lite av en guldålder för svensk teater, med verk av kända dramatiker som Alfhild Agrell och August Strindberg. Dramaten hamnade dock i skuggan av den större Svenska teatern, och man lyckades inte riktigt utnyttja potentialen i teatervågen. Dessutom var huset vid Kungsträdgården nedgånget. Brandrisken var så pass hög att byggnaden revs 1907. I februari 1908 invigdes de nya lokalerna, i samma hus där Dramaten ligger idag. Så småningom utvidgades de med scenerna Lilla scenen, Målarsalen, Tornrummet, Lejonkulan och Elverket.

 

Utvalt källmaterial om Dramaten

Uppdaterad