Tidningsurklipp porträtt av Alexandra Kollontay
Tidningsbild ur Socialdemokraten på Alexandra Kollontay, 1914. Okänd fotograf, Stockholms stadsarkiv

Alexandra Kollontay kom tillbaka som ambassadör

Den ryska författaren och politikern Alexandra Kollontay befann sig som politisk flykting i Sverige, efter att ha uttryckt sig kritik mot den ryska regimen.

I november 1914 skrev hon en artikel i tidskriften Försvarsnihilisten. Det ledde till att Kollontay utvisades ur Sverige, eftersom artikeln var kritisk till militarismen och ansågs ha drivit propaganda mot "svenska folkets försvarvilja". Eftersom hon var politisk flykting utvisades hon till Danmark istället för till Ryssland.

När Ryssland blev Sovjetunionen efter revolutionen 1917 kom Kollontay att tillhöra det politiska etablissemanget där. 1930 kom hon tillbaks till Sverige, nu som Sovjetunionens minister i Stockholm och mottogs med pompa och ståt. Kollontay var Sovjetunionens minister i Stockholm mellan åren 1930-1945, från 1943 var hon ambassadör.

Alexandra Kollontay var kommunist och feminist och blev på sin tid känd för sitt starka engagemang för kvinnors rättigheter.

Några migranters öden

Här kan du följa några personer som kom till Sverige i början av förra seklet. En del av dem hade rest långt för att komma hit medan andra hade bott länge i Sverige för att sedan utvisas.

Uppdaterad