Teckning på ung kvinna med uppsatt, lockigt hår
Sophie Sager, 1848. Stadsmuseet i Stockholm

Sophie Sager pratade öppet om sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp har varit förknippade med skam genom historien, och förövaren har ofta sluppit straff när ord stått mot ord. Sophie Sager pratade öppet om våldtäkt och gick till domstol för att få förövaren dömd. Det väckte stor uppmärksamhet när hon anmälde brottet och gjorde andra uppmärksamma på det stora problemet med sexuellt våld.

När Sophie Sager var 23 år kom hon till Stockholm för att utbilda sig till sömmerska och starta en klädbutik. Året var 1848 och Sophie Sager hyrde ett rum hos skomakarmästare Dillström på Ignatiegränd i Gamla stan. Idag är adressen Bollhusgränd 6.

Huset visade sig vara en hemlig krog som dessutom fungerade som bordell. Hyresvärdinnan, fru Dillström, föreslog att också Sophie Sager skulle prostituera sig. När Sophie Sager vägrade låste Fru Dillström in hennes hatt för att hindra henne från att lämna huset. Som kvinna ansågs det ofint att gå ut utan något på huvudet, men Sophie Sager satte på sig en sjalett och gick ut ändå.

Ur askan i elden - hyresvärden är våldtäktsman

En äldre man fick syn på Sophie Sager när hon stod och grät vid Slottsbacken. Mannen var fanjunkare och hette Gustaf Adolf Möller. Han erbjöd sig att hjälpa Sophie. Redan dagen efter flyttade hon in i ett rum hos honom på Prästgatan i Gamla stan. Men den här gången hade Sophie Sager ännu större otur med sin hyresvärd.

Efter några dagar gjorde Gustaf Adolf Möller närmanden och senare rena våldtäktsförsök. Efter att han även misshandlat henne flydde Sophie Sager och togs om hand av läkaren Johan Brisman som dokumenterade skadorna.

Sofie Sager blir motarbetad men går till domstol

Kvinnor kunde inte bli myndiga i Sverige vid den här tiden. Trots att Sophie Sager hade blivit utsatt för ett brott kunde hon inte själv ta sitt fall till domtol, för att hon var kvinna. Men md hjälp av Johan Brisman kunde hon göra en polisanmälan och så småningom kom målet upp i rätten. Under rättegången förde Sophie Sager sin egen talan.

Fallet blev uppmärksammat och rättegångshandlingarna publicerades som en följetong i Stockholms Dagblad. Gustaf Adolf Möller försvarade sig i rätten med att Sophie Sager var sinnessjuk. Men rätten lade stor vikt vid att skadorna hade dokumenterats och Gustaf Adolf Möller dömdes som skyldig till våldtäktsförsök. Straffet blev böter.

Sophie Sager skapade debatt om våldtäkt och kvinnors rättigheter

Genom Sophie Sagers rättegång kom våldtäktsfrågan för första gången upp till offentlig diskussion i Sverige. Efter rättegången började Sophie Sager propagera för kvinnans frigörelse och gav ut flera böcker. I den svenska pressen blev hon både hånad och förlöjligad. Sophie Sager emigrerade så småningom till USA, där hon anslöt sig till den amerikanska kvinnorörelsen.

Uppdaterad