Bild på man med glasögon, mustasch och pipskägg
Anton Nyström, 1881-1885. Stockholms stadsarkiv. Viktor Lennstrand, 1888-1895. Kungliga biblioteket

Anton Nyström och Viktor Lennstrand krävde religionsfrihet

När Sverige fick tryckfrihet fanns det flera undantag. Det var till exempel förbjudet att kritisera kyrkan.

Viktor Lennstrand fick smeknamnet "Hädarynglingen". Viktor Lennstrand hade hållit ett tal om religionsfrihet 1889. För det hamnade han i fängelse, dömd för att ha hädat mot Gud.

I fängelset på Långholmen skrev Viktor Lennstrand flera brev till läkaren Anton Nyström. Han var känd i sin samtid och politiskt aktiv. Båda två var ateister och arbetade för religionsfrihet.

"Yttrandefrihetsmissbruk" att publicera Viktor Lennstrands texter

Den 8 mars 1888 blev den socialdemokratiske politikern Hjalmar Branting åtalad för att ha missbrukat yttrandefriheten. Brottet handlade om att han hade publicerat en Viktor Lenntrands texter. I texten uppmanar Lennstrand läsaren att lämna Svenska kyrkan och överge kristendomen.

Anton Nyströms kamp för religionsfrihet

Den politiskt aktive läkaren Anton Nyström ansökte 1875 om att få lämna den svenska statskyrkan. Han kämpade hela sitt liv för att Sverige skulle få full religionsfrihet, inklusive rätten att avstå från religion. 1879 grundade Anton Nyström Positivistiska Samfundet. Syftet med föreningen var att ge ett vetenskapligt alternativ till religionen.

Sverige fick full religionsfrihet 1952

Från slutet av 1700-talet var det tillåtet för katoliker och judar som flyttade till Sverige från andra länder att behålla sina religioner. Fram till 1860-talet kunde protestantiska svenskar inte konvertera från protestantismen till andra religioner. Före 1952 var alla svenska medborgare tvungna att tillhöra ett trossamfund.

Uppdaterad