Film & rörlig bild
Upphov: Svensk Filmindustri (SF). Kungliga biblioteket

Adolf Fredriks och Gustav Vasas barnkrubba

Under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet startade barnkrubbor i Stockholms församlingar. Barnkrubborna var föregångare till dagens förskolor. Det var framförallt fattiga och ofta ensamstående mödrar som fick möjlighet att lämna sina barn på barnkrubban under den tiden de yrkesarbetade.

De flesta barnkrubbor tog emot barn som var mellan ett och sju år gamla. Några hade även avdelningar för spädbarn. Barnkrubborna hade från början ingen direkt pedagogisk verksamhet, utan var främst till för att passa barnen och ge dem mat.

Adolf Fredriks och Gustav Vasa Barnkrubba är Sveriges näst äldsta förskola och startades 1856 av Adolf Fredriks församling. Verksamheten pågick i olika hyrda lokaler tills Stiftelsen fick möjlighet att köpa fastigheten på Norrtullsgatan 7 år 1909. För att kunna få en lokal som var anpassad för barnstugeverksamhet revs fastigheten och återuppbyggdes under åren 1938 – 1939. De flesta barnkrubbor tog emot barn mellan 1-7 år, men en del krubbor, som Adolf Fredriks, hade även en avdelning för spädbarn under 1 år.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad