Fasad mot Polhemsgatan i tre våningar, med indraget mittparti och framskjutna sidopartier. Tusch på grå transparent väv
Ritning
Arkitekt: Kumlien, Axel (1833-1913). Stockholms stadsarkiv

Kirurgiska paviljongen vid Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn - ritning 1897

Kronprinsessan Lovisas Vårdanstalt för sjuka barn invigde ett nytt sjukhus 1899. Det ritades av Axel Kumlien och uppfördes i kvarteret Kronoberg på Kungsholmen. Här finns ritningar till den kirurgiska paviljongen från 1897. Vårdanstalten låg tidigare på Hantverkargatan 14 och öppnade 1854. 

Den nya sjukhustomten låg utmed Polhemsgatan, mellan Kungsholmsgatan och Bergsgatan. Till ritningarna finns en situationsplan som visar husens placering (isoleringspaviljongen byggdes inte). Den kirurgiska paviljongen och den medicinska paviljongen har likadan grundplan, med en länga och två framåtskjutande flyglar. 

Längan har central trapphall med vestibul. Bottenvåningen och planet 1 trappa upp har samma planlösning, med två spegelvända patientkorridorer på vardera sidan och stora verandor utanför. Korridorerna innehåller mindre patientrum för 2 personer, sköterskerum, ”thekök”, bad, sköljrum och klosett. I källarplanet finns en patientkorridor, värmekammare och friskluftskanaler.

Operationssalen ligger i det översta planet, 2 trappor upp till vänster. Där finns också anrättningsrum, bandagerum, rum för nyopererade och överläkarens rum. På höger sida ligger översköterskans bostad och en patientkorridor. De två flyglarna har samma plan, med salar för 12 patienter och dagrum. Flyglarnas översta plan innehåller förrådsvindar.

Läs mer och se fler ritningar

Sjukhuset bytte namn till Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus 1961 och lade ner årsskiftet 1969-1970. Verksamheten flyttades till nya barnkliniker vid S:t Görans sjukhus, som invigdes mars 1970. Sjukhusbyggnaderna i kvarteret Kronoberg revs i samband med stängningen och ett nytt polishus uppfördes på platsen.

Se under ”Mer i Stockholmskällan” om du vill läsa mer och se ritningar till de andra sjukhusbyggnaderna.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad