Omslagsbild Vävarnas barn
Litteraturtips
Författare: Fogelström, Per Anders (1917-1998). Stockholms stadsbibliotek

Vävarnas barn / Per Anders Fogelström

Klädesfabriken låg i stadens yttersta utkant, bortom trädgårdar, fält och kala berg. I söder och öster gränsade området till Hammarby sjö, i norr sträckte det sig till bergen invid Danvikens begravningsplats och Bondegatans slut. I väster nådde det fram mot Vita bergen och bebyggelsen och trädgårdarna intill vintertullen och Faggens värdshus.

Det är där, på Barnängens klädesfabrik, som Maja och Johannes börjar arbeta en sommardag år 1749. De är inte ensamma. Flera hundra personer både jobbar och bor på fabriksområdet. Deras hem blir en säng i ett litet rum som de delar med flera andra. Arbetet är hårt och dagarna är långa. Strax efter ankomsten föder Maja en liten flicka. Dagen efter är hon åter i arbete.

Maja och Johannes är bara två av alla de människor vi får följa i boken. Den är en sorglig berättelse om fattiga människors utsatthet på den här tiden, men också en fantastisk miljöskildring av 1700-talets Stockholm. Den innehåller även mycket information om textilindustrin, till exempel om arbetsmomenten och olika yrkesgrupper. 399 sidor.

Vävarnas barn
är den första delen i en trilogi som utspelar sig i Stockholm 1749-1860. De andra delarna är Krigens barn och Vita bergens barn.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad