Film & rörlig bild
Upphov: Svensk Filmindustri (SF). Kungliga biblioteket

Mjölkcentralen i lågor

Bränder har alltid skrämt men också fascinerat människor. Kanske är det ett av skälen till att journalfilmskameran ofta fanns på plats när elden brutit lös.

Den 8 februari 1937 bröt en av de värsta bränderna man sett i modernare tid ut i Mjölkscentralen på Torsgatan. Branden utlöstes av svetsarbeten som pågick på vinden.

Själva släckningsarbetet försvårades av att det var så kallt. Temperaturer ner mot minus tio grader gjorde att släckvattnet frös och maskinstegarna blev till livsfarliga isfällor.

Trots att hela Stockholms brandförsvar engagerades i det farliga släckningsarbetet tog det 43 timmar innan man fått bukt med branden.

En brandman förlorade sitt liv och två skadades allvarligt i släckningsarbetet.

Svensk filmindustris Gösta Roosling var på plats för att skildra händelsen för SF-journalen. För att höja dramatiken börjar filmen med iscensatta spelfilmssekvenser.

En man i keps larmar brandkåren genom att krossa glaset till ett brandskåp. Sedan följer flera sekvenser som skildrar själv utryckning genom rapp och effektiv filmklippningsteknik.

Om man är uppmärksam ser man att filmklippen är hämtade från olika tillfällen. I ett klipp syns till exempel pojkar i kortbyxor trots att det var 5-10 grader kallt den där februaridagen när Mjölkcentralen brann.

Filminslaget är hämtat från SF:s Veckorevy 15 februari 1937.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad