Väderkvarnar
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stadsmuseet i Stockholm

Rinkeby kvarnar

På bilden från 1960 syns två väderkvarnar, till vänster den som kallas "Stora Stampan" och till höger kvarnen som kallades för "Holländskan" och som inte finns längre.

"Stora Stampan" är en Stockholms läns äldsta väderkvarnar. Den uppfördes förmodligen på 1670-talet. Tidigare stod kvarnen i Vasastaden, ungefär där kvarteret Sirius ligger idag mellan Vegagatan och Observatoriegatan. 

"Stora Stampan" flyttades till Kvarnbacken år 1882. Då låg platsen vid byn Rinkeby i Spånga socken, idag ligger den i Stora Ursvik i Sundbybergs kommun vid trafikplatsen Rissne. 

Väderkvarnen "Holländskan" byggdes på platsen år 1885. På bilden har "Holländskan" tappat sina vingar. Båda kvarnarna renoverades 1971. "Holländskan" brann sedan ner i en anlagd brand 1989.

Stora Stampan var i drift så sent som 1926, då mjölnaren E.G. Lundgren malde både mjöl och så kallad gröpe. Gröpe är en typ av djurfoder som består av mald (gröpad) säd som blötläggs. Gröpe kan också användas vid ölbryggning. Kvarnen ska ha fungerat 1938 men fick efter det stå och förfalla. Den renoverades sedan 1971 och även 2020. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad